Gerke Hofstra

Sinds de aanschaf van mijn digitale Nikon in 2011 heb ik fotografie serieuzer aan- en opgepakt.

Buiten landschappen, natuur vooral fauna en actie heeft mijn voorkeur. Niet weten wat je tegenkomt maar wel voorbereid zijn en klaar staan als hèt moment zich voordoet. Daarnaast is het vastleggen van (oude)vliegtuigen een reden voor mij om de camera te pakken.

Tijdens mijn DBO-tjes (Dagelijks Blokje Om) Heb ik altijd mijn IPhone op zak om momenten vast te kunnen leggen.

De fotoclub geeft je de kans om je werk te meten met dat van anderen en van elkaar te leren om zo tot een beter resultaat te komen. Ook van de aspecten en de maand opdrachten die me niet zo liggen kun je veel opsteken.

Zo nu en dan komt een ervaren (beroeps-)fotograaf je over zijn kneepjes van het vak vertellen, altijd leerzaam. Het nabewerken van de RAW’s geeft mij de kans om de foto’s mijn stempel (sfeer) te geven om niet afhankelijk te zijn van de algoritmes van Kodak, Adobe, Apple en ook Nikon.

Dit jaar, 2023, geïnvesteerd in een analoge camera geladen met Ilford FP4 of HP5 zwart-wit film. Analoog leert je kritisch kijken voordat je klikt. In tegenstelling tot digitale fotografie heb je slechts weinig kansen. De negatieven scan ik zelf en bewerk ze in Photoshop, dat weer wel.